Hargita Népe, 2002.05.03.

Hétvégi eseményekre összpontosító két hónapos rendezvénysorozatot tervez a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal: a Mikó-vár udvara július 5. – szeptember 1. közötti időszakban koncertek, táncműsorok és színházi produkciók színhelye lesz minden pénteken, szombaton, illetve vasárnap este. Tekintve Csíkszereda egyre növekvő turistaforgalmát (de a város lakóinak igényeit is szem előtt tartva), a szabadtéri rendezvények színhelyéül lett kiválasztva a Mikó-vár, amelynek kiváló akusztikája van, mellesleg a zárt udvaron zajló rendezvények nem zavarnák a lakosság nyugalmát. Valójában kilenc hétvégéről (27 napról) van szó, mely időszaknak része lesz a Régizene Fesztivál (július 12–14.), a Csíkszeredai Városnapok (augusztus 1–4.) és a Prímások Találkozója (augusztus 4.). Az említett rendezvények mellett tehát nagyjából hat hétvégét (24 napot) kell még „lefedni”. A 24 nap során lesz komolyzenei hangverseny, klasszikusgitár-koncert, népzenei előadás, kamara-színházi produkció, táncműsor és szabadtéri táncház. A hétvégek délelőttjein a Pörgettyű Egyesület és a Talentum Alapítvány szabadtéri játszóházat rendez gyermekek számára, az esti programok kezdetéig folyamatosan és zavartalanul látogathatók a Csíki Székely Múzeum kiállításai. (Esős idő esetén minden szabadtéri rendezvény lebonyolítható a Csíki Játékszín előadótermében.)

     A Csíkszeredai Nyár műsorrendjének kidolgozásában több együttesre, előadóra, csoportra, színtársulatra számít a rendezőség, így a Harmónia Kórusra, a Csíki Kamarazenekarra, az Arsis Gitártrióra (Kató Árpád, Nagy Mihály, Nagy Lóránt), a Csíkszeredai Esztrádzenekarra, a Rolle Együttesre; a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesre, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházra, a szatmárnémeti Harag György Társulatra és természetesen a Csíki Játékszínre.

     A két hónapos rendezvénysorozatban jó néhány igazi csemege ígérkezik, lesz Harry Tavitian & Orient Expres koncert, fellép Cseh Tamás is Csíkszeredában, várjuk továbbá az After Crying együttest és a Ando Dromot. Talán csak az After Crying neve hangzik kevésbé ismerősnek. Róluk dióhéjban csak annyit, hogy hasonlóan az úgynevezett progresszív együttesek legjobbjaihoz (ELP, King Crimson, Yes); ők sem akartak soha progresszívak lenni. Ez csupán egy kifejezés, ráadásul homályos jelentése miatt nem is túl szerencsés. Egyetlen előnye ennek a címkének az, hogy azt a kevés jelenkori muzsikust, akit a nagyközönség igazán tisztel, szintén ebben a kategóriában emlegetik. Az After Crying kortárs zenét akarnak írni és játszani, csakis arra összpontosítanak, amit közvetíteni akarnak, számukra az fontos, hogy milyen komplex hatást gyakorol zenéjük azokra, akik előítéletek és prekoncepciók nélkül hallgatják.

     Persze, a Csíkszeredai Nyár egyik legjelentősebb rendezvénye a Régizene Fesztivál lesz. Korábban aggodalomra adott okot, hogy a romániai Művelődési Minisztérium megvonta a hagyományos fesztivál támogatását. Váli József, a Hargita megyei szakfelügyelőség főtanácsosa volt az elmúlt esztendőkben a Régizene Fesztivál fő mozgatója, szervezője; ám a felügyelőség idei költségvetés-tervezetéből kivágták a zenésztalálkozó támogatására kért összeget, mondván, hogy ez inkább helyi jellegű rendezvény, s így támogatása a városi önkormányzat hatáskörébe tartozik. Természetesen, a csíkszeredai önkormányzat nem utasította el a fesztivál fenntartását. Szándékának kivitelezésében partnerre talált a Megyei Kulturális Központban és a Gyergyószárhegyi Alkotóközpontban, s megkezdődhetett a tulajdonképpeni szervezés. A szervező grémium összekötő kapocsa továbbra is Váli József maradt, tapasztalatára, szakmai kapcsolataira továbbra is nagy szükség van. A budapesti Hagyományok Háza felajánlotta anyagi és szakmai támogatását az idei fesztiválhoz, a szervezők segítségére volt ebben Pávai István muzikológusnak, az MTA Zenetudományi Intézet Népzenei Archívuma vezetőjének. Néhány napja érkezett az értesítés, hogy megítélték a Hagyományok Háza számára azt az összeget, amelyből Svédországból a Barozda, Budapestről pedig a Jánosi együttes kiutazhat a Régizene Fesztiválra, fellépési díjaikkal együtt. Természetesen, a fesztivál korábbi előadói közül is színre lépnek majd július második hétvégéjén a nagykárolyi és baróti régizene-együttesek, tárgyalások folynak a Kecskés Együttessel és a Schola Cantorum Sopienansis pécsi vegyes karral.

     Megnyugtathatjuk tehát a zenekedvelőket, az idén is lesz Régizene Fesztivál. Ugyanakkor a Csíkszeredai Városnapok és Prímások Találkozója is a tavalyihoz hasonló gazdag programmal várja a város polgárait és az idelátogatókat.

Szatmári László