Eredeti cikk: https://szekelyhon.ro/aktualis/koncertsorozatra-keszul-a-barozda-a-jubileumi-evfordulo-alkalmabol-uj-lemezt-keszitettek#

Korpos Attila • 2021. szeptember 30., 15:51

Kájoni és a népzene címmel lemezbemutató koncertekre készül az 1976-ban, negyvenöt évvel ezelőtt Csíkszeredában megalakult Barozda Együttes. Az autentikus népzene tolmácsolásának alapgondolatával indulva a 30 éves évforduló után új lemezzel és koncertekkel is készül az együttes.

 Koncertsorozatra készül a Barozda, a jubileumi évforduló alkalmából új lemezt készítettek
Negyvenöt év múltán. Szétszéledtek, de a népzene összetartja őket. Fotó: Veres Nándor

A koncertsorozatot felvezető sajtótájékoztatón Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője közös szellemi erőfeszítésként jellemezte azt a kiadványt, amit az évforduló alkalmából készítettek.  Megtiszteltetés számunkra, hogy ápolhatjuk ezt a fajta szellemi értéket a zene világában – mondta el felvezetőként. Simó József alapítótag az elmúlt 45 évre emlékezve kiemelte, a népzene gyökereivel többször is találkoztak, majd a régizenei anyagokat összekapcsolták a mai, élő népzenével. A koncertekkel kapcsolatban elmondta, egy zenei utazás lesz Kájoni Jánostól napjainkig.

Fotó: Veres Nándor

Ha valaha valaki kíváncsi volt a mi népzenénk múltjára, ez a lemez inspiráló tud lenni számára – mondta, hozzátéve, hogy ő a zenei rész összeállításával foglalkozott. Megjegyezte, nem volt egyszerű feladat egy ilyen horderejű lemez létrehozása, hiszen különböző helyeken élnek az együttes tagjai. Kiemelte, nem kis érdem, hogy Csíkszeredát a régizenével is összekötik már a határokon túl is.

Fotó: Veres Nándor

Gyönyörű kihívás

A dallamkapcsolatok nagy részét Pávai István népzenekutató állította össze. A CD-n feldolgozott Kájoni-dallamok fő forrását a Kájoni-kódex orgonatabulatúra-írása jelentette. „Kultúrtörténeti jelentőséggel bír, hogy Kájonit játszunk ezen a bemutatón. Ő gyűjtötte össze a kor tánczenéit, amit a köznép és a nemesség is táncolt” – avatott be a részletekbe Pávai, aki szintén alapítótag. Úgy értékelte, bravúr, hogy az írások alapján létrejöhetett az élőzenés produkció, ráadásul a járványhelyzet kellős közepén.

Fotó: Veres Nándor

Györfi Erzsébet alapítóénekes gyönyörű kihívásként jellemezte a munkát és a próbákat. A felszólalók mellett még Simó Csongorral és Toró Lajossal kiegészülve áll össze az együttes.  A koncertsorozat október 2-án, Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban 18 órától veszi kezdetét. 3-án Csíkszeredában a Csíki Moziban szintén 18 órától, 4-én  Marosvásárhelyen a Spectrum Színházban ugyancsak 18 órától lépnek színpadra, míg 5-én a magyarfülpösi református templomban zárul a turné 17 órás kezdéssel.

Fotó: Veres Nándor

A koncerteken felcsendülnek egyrészt a lemez dalai, másrészt pedig az elmúlt 45 év régizenei és népzenei produkciói. A bemutatókon közreműködnek a jelenleg régizenével foglalkozó fiatalabb generációk is.