Quart, 2007.09.23.

Harminc éves az erdélyi táncház – ebből az alkalomból várnak mindenkit Csíkszeredába, szeptember 29-ére, aki valaha táncházat szervezett, alapított, énekelt, muzsikált, táncolt, vagy egyszerűen csak táncházközeli volt. A szervezők igyekeznek feltérképezni az erdélyi táncházmozgalmat, várják az érdeklődők, táncolni vágyók jelentkezését.

„Ott folytatjuk, ahol abba se hagytuk” – kezdődik a szervezők felhívása. Az erdélyi táncház harmincadik születésnapjának alkalmából minden erdélyi táncházast várnak a szeptember 29-én, szombaton kezdődő és vasárnap befejeződő nagy ünnepre. Akinek valaha bármilyen köze volt a táncházhoz, az jelentkezhet a Romániai Magyar Néptánc Egyesület oldalán, és ugyanitt tekintheti meg a buszok indulásával, illetve a szálláslehetőségekkel kapcsolatos információkat. A régi kalákák mintájára szerveződő eseményen táncházas és táncházközeli képzőművészek, fotósok közös kiállítása is megtekinthető, kézművesek mutatkoznak be – este pedig egy közös műsorban adatközlők és táncházasok lépnek fel, a rendezvényt pedig hajnalig táncház zárja. De már csütörtöktől, 27-től lesznek programok: ekkor a Prímások Találkozója, pénteken pedig a szintén harminc éves, veterán Barozda zenekar koncertje kerül sorra.

Az esemény egyik szervezőjétől, Panek Katitól (akit e néven ismernek Erdélyben, hiszen tízévesen kezdett népdalt énekelni) megtudtuk, hogy nem lehet konkrét időponthoz kötni az erdélyi táncház születését – az évforduló elsősorban ürügy a találkozásra. Panek Kati a Quartnak elmondta, hogy 1977 kora tavaszán kezdtek Kolozsváron muzsikálgatni, széki táncot tanulni és tanítgatni, „de aztán olyan hirtelenséggel kaptak bele városok, települések a táncházak szervezésébe, hogy máig sem tudjuk, mi és hol volt előbb: a tyúk vagy a tojás.”

A szétküldött felhívásra Panek Kati számtalan levelet kapott; nemcsak a táncházasok nevét, elérhetőségeit próbálták összegyűjteni, hanem a régi emlékek is megelevenedtek. Feltérképezték azokat a településeket, ahol táncház volt vagy van, mindenkit megszólítottak, önkéntesek segítenek a szervezőknek Erdélyen túl Szegedtől Budapestig, Kaliforniától Philadelphiáig. Több mint kétezer táncházas nevét gyűjtötték össze. Igyekeznek mindenkit megkeresni, de nem tudnak mindenkit elérni, ezért kérnek mindenkit, hogy jelentkezzenek a fent megadott címen.