közlemény/Maszol

2021. szeptember 24., péntek, 15:53

Negyvenöt évvel ezelőtt, 1976 őszén alakult meg a Barozda együttes Csíkszeredában. A zenekar a kezdetektől elkötelezte magát az erdélyi népzenei és régizenei értékek tolmácsolása mellett. Az évforduló alkalmából új lemezt jelentet meg és erdélyi turnéra indul a legendás formáció.

A Barozda együttes 45. évfordulója alkalmából jelenik meg a Hargita Megyei Kulturális Központ gondozásában, a HMKK könyvek sorozatban a Kájoni és a népzene című kiadvány CD melléklettel – közölte az intézmény sajtószolgálata. A Kájoni és a népzene című Barozda-lemez a két műfaj zenei összefüggéseit, kölcsönhatását tárja fel, derült ki az ajánlóból.

„A lemezbemutató koncertsorozat is ezt a kettősséget hordozza. Ezen kívül a negyvenöt éves működés minden időszakából megszólal majd néhány zenei emlék: erdélyi hagyományos népzene, Balassi-nóták, virágénekek, régi feljegyzésekben fennmaradt táncdallamok. Várhatóan egy izgalmas zenei utazás részesei lehetnek majd azok, akik a Barozdával együtt akarnak ünnepelni a turné állomásain” – emelik ki az előadássorozat szervezői.