Hargita Népe, 2007.09.28.

A csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában ma 19 órától koncertező Barozda együttes tagjait tegnap a város vezetői, Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Antal Attila alpolgármester sajtótájékoztató keretében köszöntötték, majd ezt követően emlékidéző rövid sétára hívták meg őket.

     Pávai István népzenekutató, az együttes egyik alapítótagja lapunk kérdésére elmondta, a meglátogatott helyszínek, így a városháza, a Mikó vár, illetve a mai főkonzulátus épülete sok-sok régi emléket idézett fel bennük: „Ezelőtt hat évvel, amikor az együttes megalakulásának 25. évfordulóját ünnepeltük szintén Csíkszeredában, már megerősödött bennem, hogy bárhová is kerültünk, mi akkor valami olyat tettünk, ami a későbbiekben is meghatározta életünket. Ezek a helyszínek is, amelyeket ma a városvezetés jóvoltából közösen bejártunk, erre emlékeztettek”.

    A városházán, ahová a 70-es, 80-as években csak hivatalos ügyeik intézése érdekében jártak, most szívélyes fogadtatásban lehetett részük, a várudvarban a Régizene Fesztivál első éveire emlékezhettek, de nem kis csodálkozással járták körbe a Páll Gábor-féle házat, azaz a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusát sem, ahol 1977-ben tartották az első székelyföldi táncházat. El is hangzott javaslatként, hogy ezt egy kis tábla is hirdethetné valahol az épület falán. „Ez a látogatás is azt erősíti meg bennünk, jó, hogy akkor ebbe belefogtunk. Az eredményt pedig abban látom, hogy ez a táncházmozgalom kiszélesedett, és ügye ma is jó utódok kezében van. Kissé meglepő, hogy a Barozdát sokan ismerik, és nemcsak az idősebbek, hanem fiatalok is” – tette hozzá Pávai István.

Antal Ildikó