Maszol. 2007.09.19.

Három nagy évfordulónak ad otthont Csíkszereda a jövő héten, csütörtöktől vasárnapig.

     Jubileumot ünnepel az Erdélyi Prímások Találkozója, melyre szeptember 27-én kerül sor; megalakulásának harminc éves évfordulóját ünnepli a Barozda együttes, 29-én pedig éppen harmincéves lesz az Erdélyi Táncházmozgalom – jelentette be tegnap András Mihály, a
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője.

     A X. Jubileumi Erdélyi Prímások Találkozója jövő csütörtökön este hét órától a csíkszeredai Művelődési Házban, a Csíki Játékszín nagytermében veszi kezdetét egy gálaműsorral, olyan zenészek fellépésével, mint Zerkula János és Tankó Gizella. A zenekarok közül a szenterzsébeti Kóré Géza és zenekara; a Szászcsávási cigányzenekar; a széki Pali Marci és zenekara; a palatkai Kodoba Florin; valamint a kalotaszegi Magyarosi Laci és zenekara muzsikálnak, és természetesen fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is.

     28-án újra Csíkban a Barozda együttes, amely megalakulásának 30-ik évfordulóját ünnepli, nem egyedül: a számos meghívott között – eredeti felállásban – a Sebő együttes is muzsikálni fog. Szombaton az erdélyi táncházmozgalom harmincéves évfordulójának ünnepsége a nemrégiben befejezett Sportcsarnokban lesz. A rendezvényt a Román Televízió magyar adásának egykori Kaláka című műsorainak mintájára szervezik.

     A programok reggel tízkor, táncház témájú filmek vetítésével kezdődnek a Művelődési Házban, délután 4-től kézműves kiállítás lesz a Sportcsarnokban ugyanott, öt órától a TVR magyar adásainak archív felvételeiből kapnak ízelítőt a látogatók. Este 7-től táncgála, kilenctől hajnalig pedig táncház várható.

Horváth István