Hargita Népe, 2001.06.15.

A Megyei Kulturális Központ a tegnap délelőtt sajtótájékoztatót tartott, melyen Balog László, az intézmény vezetője ismertette a központ éves tevékenységi tervét, szervezési intézkedésekről számolt be, a megyei önkormányzat éves pályázatára beérkezett pályázatok rövid statisztikáját, elemzését adta. Legfontosabb programjuknak a megye kulturális értékeinek digitalizálását tartotta; mint mondotta, hamarosan bővült munkacsoport lát neki a különböző művelődési értékek katasztereinek elkészítéséhez, s mindezen adatbázisok és felmérések digitális formában való nyilvánosságra hozásához. A hatalmas felmérőmunka célja egyrészt számba venni az értékeket, másrészt a szakemberek figyelmét ráirányítani a veszélyeztetett értékekre, ugyanakkor egyfajta kulturális revitalizációs folyamatot beindítani, főként a megye falvaiban. Az éves tevékenységi tervük is ezen célokat szolgálja: a július 1-jén kezdődő Ezer Székely Leány Nap-találkozó, a július 5–7. közötti XIX. Régizene Fesztivál társszervezői, szeptemberben rendezik meg a Hargita és Kovászna megyei etnográfusok szakmai találkozóját, amelyet szeptember végén a Kriza János Néprajzi Társaság konferenciája és a Tatros forrásánál elnevezésű csángó fesztivál követ. Októberben a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség tanácskozását teszik lehetővé, majd a Barozda együttes alakulásának 25. évfordulós ünnepségét fogják megszervezni, egyéb konferenciák mellett, az év végén ismételten sort kerítenek a művelődési otthonok igazgatóinak eligazító tanácskozására is.

     A Megyei Tanács 55. határozatának értelmében új szabályzata lett a Kulturális Központnak, ennek értelmében új szakosztályokat hoznak létre, illetve átcsoportosítják a korábbiakat, s így létesítik a közművelődési osztályt, illetve az információs, archiválási és kultúradigitalizálási szakosztályt. Balog László igazgató beszámolt arról, hogy a közeljövőben a Megyei Kulturális Központ Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson nyit fiókirodákat; e hónap végén rendeznek versenyvizsgát az állások betöltésére.

     A megyei önkormányzat éves pályázatára beérkezett pályázatokról megelégedéssel szólhatott Balog László: összesen 173 pályázat érkezett be. A megyei tanács mintegy 700 millió lejt szánt a pályázó intézmények, alapítványok, egyesületek programjaira, ám csupán a júliusi közgyűlés után hozzák nyilvánosságra a nyertes szervezetek listáját. Azt viszont már lehet tudni, hogy Csíkszékből 67 pályázat érkezett be, Udvarhelyszékből 75, Gyergyószékből 23 pályázat, a megye román vidékeiről pedig 8 pályázat.