Hargita Népe, 2007.09.20.

Harmincéves az erdélyi táncházmozgalom

     A Román Televízió Magyar Adása egykori Kaláka műsorainak mintájára szervezik meg az erdélyi táncházmozgalom létrejöttének 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból jövő szombatra Csíkszeredába várják mindazokat, akiknek ebben az időszakban zenészként, oktatóként, táncosként vagy egyszerűen csak népzene- és tánckedvelőként köze volt a táncházhoz. Előtte azonban még két, szintén a népzenéhez kapcsolódó, jubileumi ünnepi rendezvény részesei lehetünk.

     Az egymást követő három rendezvény programját tegnap sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők. A népzene és néptánc háromnapos ünnepe Csíkszeredában szeptember 27-én, csütörtökön kezdődik a tizedik Erdélyi Prímások Találkozójával. A jubileumi rendezvényen a Városi Művelődési Házban ezúttal az „adatközlők krémje” lép színpadra. Várják Palatka, Szászcsávás, Kalotaszeg, Szék, a Gyimesek legjobb zenekarait, prímásait, és fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új zenekara is. Füleki Zoltán elmondta, az elmúlt tíz év alatt a prímástalálkozók alkalmával 128 zenekar műsorából mintegy 200 órányi hanganyag, videofelvétel gyűlt össze, ezt szakszerűen, vidékenként archiválva őrzik, hogy bármikor tanulni lehessen belőle.

     Szeptember 28-án, pénteken a Barozda együttes ünnepli, hogy 30 éve, a kolozsvári után nem sokkal indították el az első székelyföldi táncházat Csíkszeredában. Bokor Imre, Györfi Erzsébet, Pávai István és Simó József nosztalgiakoncertjére régi munkatársakat, zenésztársakat hívott meg, akiknek méltán fog örvendeni a csíkszeredai közönség: Simonffy Katalint, Kallós Zoltánt, valamint a Sebő együttest, eredeti , 30 évvel ezelőtti felállásában, tehát Halmos Bélával, Nagy Alberttel és Sebő Ferenccel. De közreműködik a műsorban sok olyan zenész és régi táncházas, akikkel az évek folyamán együtt dolgoztak.

     Szombaton, szeptember 29-én egész napos rendezvénysorozatot szentelnek a 30 éves táncházmozgalomnak a Romániai Magyar Néptánc Egyesület, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében. 10–17 óra között a Városi Művelődési Ház Hunyadi László-kamaratermében régi és mai filmeket vetítenek a táncházról és az adatközlőkről, 17 órától pedig a bukaresti televízió Kaláka műsoraiba tekinthetünk bele az egykori szerkesztőkkel, Simonffy Katalinnal, Csáky Zoltánnal és Pávai Istvánnal együtt. 16 órától a sportcsarnokban kézműveskiállítás és -vásár nyílik, 18 órakor pedig a Csíki Székely Múzeumban fotó- és képzőművészeti kiállítás. 19 órakor kezdődik a sportcsarnokban a Táncházgála, amelyen régi és mai erdélyi táncházzenekarok lépnek fel. A gálát hajnalig tartó táncház követi.

     A táncházgálára 8 lejért lehet bejutni a sportcsarnokba. A belépő karkötő lesz, amivel aztán szabadon lehet mozogni a bent és a mellette felállított sörsátorban. A sportcsarnokban ugyanis szigorúan tilos a dohányzás és alkohol fogyasztása – tudtuk meg a szervezőktől. A csarnokban 29-re virradóra fektetik le az 1200 négyzetméteres táncszőnyeget, amelyet Győrből hoznak. Ugyanakkor szerelik fel a színpadot, a világító és hangosító berendezéseket, kamerákat. Vasárnap reggelre mindezeknek el is kell tűnniük, hiszen 11 órától a székelyudvarhelyi kézilabdacsapat ploiesti-i ellenfeleivel játszik itt mérkőzést.

     Harminc éve még annak a veszélye fenyegetett, hogy a népdalok, -táncok archívumok mélyére süllyednek, elfelejtjük őket. Aztán éppen a táncházmozgalomnak köszönhetően bekerültek a városokba, ahol életre keltek, majd újra termékeny talajra leltek a falvakon is. András Mihály örömmel mondta, hogy vidékünkön közel 3000 gyermek tanulja és énekli, táncolja hagyományos táncainkat úgy, hogy már átértékelődött számukra ez a kultúra, ismét sajátjuknak érzik, hisz a gyerekek falusi tánccsoportjai igazi táncházakként működnek. A falu tehát visszaköveteli magának mindazt a kultúrát, ami egykor az övé volt, és lassan az öröm és vigasz népdalait éneklik ismét a családokban is.

     A rendezvénysorozattal kapcsolatban Ráduly Róbert Kálmán polgármester arra kéri a város lakóit, éljenek a lehetőséggel, és menjenek el a programokra, hiszen a népzene ritmusára, dallamára szervezett visszaemlékezés és előretekintés is lesz ez a három nap.

Takács Éva