2012. július 16., 09:26

Három előadással ért véget vasárnap este az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A hétvégi koncerteken a vámosgálfalvi, májrákkal diagnosztizált Gergely Szidónia Angyalka megsegítésére szerveztek gyűjtést.  

A Hargita Megyei Kulturális Központ és a CsakEgy – Csíki Anyák Egyesülete által szervezett jótékonysági akció keretében a 3 éves Maros megyei kislány brüsszeli májátültetésére várták a felajánlásokat. Urnákat helyeztek el a fesztivál különböző programjainak helyszínén, a csíksomlyói kegytemplomban is, így a vasárnapi szentmisék alkalmával is lehetőség nyílt az adakozásra.

A zárónap délutánján egyébként az időjárás miatt a Mikó-vár udvaráról a Csíki Játékszín kamaratermébe költözött át a fesztivál, ahol elsőként a baróti Kájoni Consort és a Gyöngyharmat Gyermekegyüttes Árgirus királyfi históriáját adta elő. Ezt követően a Kárpátok térségére jellemző, sajátos régizenei dallamokat felelevenítő bukaresti Trei Parale zenekar lépett színpadra. A július 8-a óta tartó fesztivál a székelyföldi táncházmozgalmom kezdeményezői – Györfi Erzsébet, Pávai István, Simó József – által alapított Barozda együttes koncertjével ért véget.

Kiemelt programnak számított a magyarországi Kobzos Kiss Tamás és a franciaországi Miqueu Montanaro csütörtök esti közös fellépése is. A Mikó-vár udvarán minden szék gazdára talált, és a fűre telepedve is sokan hallgatták a két művész Hozzád szól a dal című produkcióját, amely a trubadúrok világába kalauzolta el a hallgatóságot. Pénteken a református templomban a kolozsvári Transylvania Barokk Együttes muzsikált a közönségnek, majd a nagykárolyi Collegium együttes műsora következett. A koncerttel egyben a június közepén elhunyt alapító, Deák Endre emléke előtt is tisztelgett a zenekar. A koncert anyagát egyébként még a művészeti vezetőként tevékenykedő Deák Endrével készítették elő.

A 32 évvel ezelőtt alapított csíkszeredai fesztivál elindításában nagy szerepe volt a Barozda, illetve a Kájoni együttesnek. A térség legnagyobb hagyománnyal bíró régizenei rendezvényét Csíkszereda is csakhamar felkarolta, hiszen a 17. században a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben tevékenykedett Kájoni János orgonista, énekszerző, a Kájoni Kódex alkotója, amely Erdély korabeli zenei gyűjteménye. A kommunista diktatúra 1986 és 1989 között betiltotta a fesztivált, amely a rendszerváltás után indult újra.